top of page

Voel jij wat het is?


Voor deze activiteit moet je als ouder eerst even aan de knutsel. Maar daar heb je dan ook heel lang plezier van!


Maak een voeldoos

Om een voeldoos te maken kun je een schoenendoos gebruiken, maar ook een blikje met een afgeknipte sok voldoet. Of een emmer met een legging erop. Het internet voorziet in vele voorbeelden en ideeën. Geen zin in knutselen of geen tijd? Je kunt je kind ook een blinddoek voordoen. Het gaat erom dat ie niet kan zien wat er in z’n handen zit.

Vervolgens verzamel je allerlei lente items. Voorbeelden zijn een Hyacint, een krokus, een ei, hardgekookt of juist niet….., een veertje, een vers groen blaadje, een pluisje wol, zaadjes, een bloembolletje, een harkje, een gieter, enz.

Het is belangrijk dat je kind de dingen weet te benoemen. Check en/of oefen dit. Gebruik alleen die zaken die het kind kan benoemen in de voeldoos.


Je peuter laten voelen

Laat je peuter kennismaken met de voeldoos. 'Voel maar eens met je handen. Voelt het hard of zacht?' Stel vragen over eigenschappen van het voorwerp. En benoem samen wat het is.


Als je peuter de voorwerpen allemaal weet te benoemen na het voelen, kun je het moeilijker maken door op elkaar gelijkende voorwerpen te gebruiken. Bijvoorbeeld een ei en een balletje of verschillende eieren: een kippenei, een verrassingsei en een ei uit de paasboom. Hebben jullie (boerderij-)dieren van plastic in huis? Deze kun je ook heel goed gebruiken. Kinderen kunnen dan op de tast koe en kalf, schaap en lammetje, paard en veulen en dergelijke bij elkaar zoeken.


Veel plezier ermee!

583 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Tellen

Comentarios


bottom of page