top of page

Schatkaart maken


Hieronder vind je de instructies om je eigen schatkaart te maken!


Wat heb je nodig?

 • Papier

 • Potlood

 • Zwarte pen of zwart potlood

 • Thee

 • Föhn

 • Gebruikt koffie kopje

 • Vuur (aansteker, kaars)

 • Iemand (liefst een volwassene!) om je mee te helpen.


Instructies:

 1. Teken op een papier een eiland (of je huis) en bedenk wat je op het eiland tegen zou kunnen komen. Op mijn eiland zie je bergen, een palmbos en een gevaarlijk gebied, en natuurlijk de zee met het piratenschip. In de hoek heb ik een windroos gemaakt, deze staat vaak op oude kaarten. Nu lijkt het net echte een oude schatkaart!

 2. Nu is het tijd om de kaart oud te gaan maken.

 3. Ten eerste kun je de kaart verfrommelen: maak er een prop van en strijk hem weer glad.

 4. Nu gaan we het witte papier in een oude kleur veranderen. Hiervoor gebruiken we thee. Doe heet water in de wasbak. Doe hier 1 of 2 thee zakjes in (mogen ook gebruikte theezakjes zijn) Let op: gebruik wel zwarte thee, dus geen groene thee of citroenthee. Leg je papier hier in en laat het 20 minuten er in liggen.

 5. Voel na 20 minuten nog even of het water heet is. Is het water afgekoeld, dan kun je het papier eruit halen. Leg het papier voorzichtig op een handdoek of theedoek en föhn het droog. Draai het papier af en toe om zodat het goed droog wordt.

 6. Gooi wat koffiepoeder of wat thee uit het zakje op wat kleine plekjes op de kaart en wrijf hier overheen met het natte thee zakje. Föhn dit weer droog.

 7. Pak nu een koffiekopje waar nog een klein beetje koffie in zit. Wrijf dit op de onderkant van het kopje en zet dit op het papier. Zo krijg je mooie oude kringen op je papier. Föhn dit ook weer droog.

 8. Nu kun je als je wilt de randen mooi afbranden. Vraag hiervoor hulp van een volwassene. De randen afbranden kan met een aansteker of een kaars. Ik raad je aan om dit buiten te doen! Doe altijd voorzichtig als je met vuur bezig gaat!!

 9. Je kaart is nu bijna klaar. Je zult zien dat de tekening zelf niet zo duidelijk meer is. Deze kan je nog weer even overtekenen met bijvoorbeeld een zwarte pen of potlood.

Zoals je ziet op het voorbeeld heb ik een fantasieschatkaart gemaakt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een schatkaart te maken van je huis waarop je alle kamers tekent. Verstop zelf een schat en laat iemand anders de schat zoeken.

Veel plezier!

1.866 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page