top of page

Optische illusie


We gaan een tekening maken waarmee het net lijkt alsof er buizen uit het papier komen.

Hieronder volgt een stappenplan die je moet volgen om de tekening te maken.


 1. Kijk goed naar het filmpje. Kijk het eerst even helemaal. Daarna zet je het filmpje bij elke stap even op pauze.


 1. Zet eerst een stip op je papier. Dit is straks het middelpunt. Ik heb er, zoals je kunt zien in het filmpje, voor gekozen om deze expres niet midden op het papier te zetten.

 2. Vanuit de stip trek je met een liniaal lijnen naar buiten toe. Als het goed is, krijg je hiermee driehoeken. Zorg dat deze ongeveer even ver uit elkaar staan. Op het filmpje is te zien dat ik 12 lijnen heb gemaakt. Je kunt ook 10 of 14 lijnen maken; dan krijg je meer en kleinere of minder en grotere buizen.

 3. Een stukje van de stip af (ongeveer 1 centimeter) trek je tussen de 2 lijnen een bolle lijn. Vanaf hier trek je een holle lijn naar de volgende en zo wissel je steeds af. Zorg ervoor dat alle lijnen wel een beetje gelijk zijn.

 4. Nu ga je op een plek meer bolle lijnen trekken naar de rand van je papier toe. Doe ze steeds een klein beetje verder uit elkaar.

 5. Herhaal dit tot je alle vakken om en om gevuld hebt met bolle lijnen.

 6. Vervolgens ga je deze verbinden met holle lijnen.

 7. Als je helemaal klaar bent heb je je papier vol met holle en bolle vakjes.

 8. Nu is het tijd om in te kleuren. Begin met een vakje bij je stip en kleur deze in. Laat het vakje ernaast wit en kleur die daarnaast in. Ga zo verder.

 9. Vervolgens ga je een rij naar boven. Kleur een vakje boven een wit vakje in en kleur een vakje boven een zwart vlakje niet in. Zo wissel je dit af. Je ziet dat je dus steeds om en om zwarte en witte vakjes krijgt.

 10. Ga hier mee door tot je alles gehad hebt. Kleur niet te hard met je potlood. Op deze manier kun je straks met gum alles bij werken.

 11. Als je alles gehad hebt is het tijd om even bij te werken. Kleur de vakjes die niet helemaal netjes zijn gelukt verder in en als je buiten de lijntjes hebt gekleurd gum je dat weg.

 12. Je bent nu klaar. Als je wilt kun je nog meer diepte aan je tekening geven. Zo lijkt het net alsof het uit het papier komt. Dit is niet heel moeilijk maar je moet wel voorzichtig werken.

 13. In de zwarte vlakken gum je het midden wat uit (NIET TE VEEL!!) en kleur je de zijkanten wat donkerder.

 14. In de witte vlakken maak je de zijkanten een heel klein beetje donker (NIET TE VEEL!!) Het is vooral belangrijk om niet te veel bij te kleuren bij stap 14 en 15. Je kunt altijd nog meer bijwerken met je potlood, weghalen is lastiger.

135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page