top of page

Papa en mama: start de Groeiboom!

We zijn halverwege de zomervakantie. Op Huis de B zijn elke dag ongeveer 50 kinderen. Op normale schooldagen hebben we soms meer dan 200 kinderen in huis. Het is dus rustig. De kinderen zijn thuis of elders met papa en/of mama op vakantie. En hopelijk spelen ze veel buiten en doen ze spannende dingen. Hopelijk kunnen en mogen ze risicovol spelen.


VeiligheidNL zegt: met een beetje risico komen ze er wel! Ben je zelf een beetje beschermend? Of weet je niet zo goed hoe jij omgaat met risico's? Op de website van VeiligheidNL kun je als ouders de Groeiboom doen. Je doet een korte test, krijgt een uitslag én een paar uitdagingen die je als ouder aan kan gaan! Ik zeg: start de Groeiboom. Want elk kind groeit van het leren omgaan met risico's.


Spelen waarbij kinderen risico's leren inschatten is belangrijk. Dat moet niet levensgevaarlijk zijn, dat bedoelen we niet met risicovol spelen. En we bedoelen ook niet dat volwassenen kinderen pushen om dingen te doen. Met risicovol spelen wordt bedoeld dat kinderen zelf hun grenzen leren verkennen bij hoogte, snelheid, met trek- en duwspelletjes, op gevaarlijke plekken of met gevaarlijke materialen. En dat kinderen soms uit het zicht van volwassenen kunnen spelen.


Grote mensen zijn zelf vaak bang - de een voor hoogte, de ander voor snelheid of je moet niet denken aan een kampvuurtje. En een volgende zal zijn kind nooit of te nimmer uit het oog verliezen. Daardoor zijn we vaak tè beschermend voor kinderen. En daarmee doen we hun groei en ontwikkeling tekort. Als ouder speel je hier een belangrijke rol in!


329 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page