top of page

Groeien van groen


Het is lente geworden, dus kunnen we plantjes gaan poten. Dit kun je heel makkelijk zelf doen samen met je vader, moeder, broer/zus. 


Je hebt hiervoor nodig:

- stenen-, glazen-, plastic potjes,

- tuinaarde en/of watten,

- water,

- plantjes: stekjes en/of onkruid en/of zaadjes v kiemplantjes (tuinkers, bonen), bolletjes, ui of aardappel


Je begint met het versieren van een bloempotje (of meerdere). Dit kan een bestaande bloempot van steen of plastic zijn, je kan ook een glazen potje (bijv. van groente) gebruiken of een leeg boterkuipje, emmertje, kistje etc.


Zaadjes van kiemplantjes zoals tuinkers, kun je gewoon op vochtige watten laten ontkiemen. Je doet dan een dot watten in een potje en gooit daarop de zaadjes. Goed vochtig houden en in het licht zetten. De plantjes worden dan al heel snel zichtbaar en iets later zelfs eetbaar. Ook bonen kunnen letterlijk in de watten worden gelegd, niet nat wel vochtig. Het plantje vindt de weg naar boven, de wortels gaan naar beneden (in een glazen potje kun je zelf zien wat er gebeurd). Als het bonenplantje klaar is kun je het in tuinaarde zetten.


Uien houden niet van natte voeten dus geef ze weinig water. Het topje van een ui wil graag boven de grond. Als alles goed gaat, gaat de ui bloeien en krijgt dan kleine uitjes die je volgend jaar in de tuin kan poten. Een aardappel kun je op een warme plek leggen waar het zal 'uitlopen'. Zodra dit gebeurt, leg je hem in een pot met aarde. De plant houdt van een warme en vochtige omgeving (niet te nat!).


Als je kleine bolletjes wilt planten doe je dit in een diepe pot. Onder in de pot wat steentjes of Hydro korrels bedekt met een laagje aarde of zand. De bolletjes erin (puntje omhoog, bolle kant omlaag) en een dikke laag aarde erop. Zorg wel dat het water weg kan door een gaatje in de bodem van de pot.


Met al die leuke potjes en plantjes kun je je kamer voorlopig wat opfleuren. In de keuken is ook leuk (er zijn ook heel veel soorten kruidenplantjes om zelf te kweken). De jonge plantjes hebben wel veel licht nodig.


Als je nu plantjes heel snel en makkelijk wil zien groeien (en je hebt zelf geen tuin) dan is het ook heel leuk om uit perkjes langs de straat en in het park, onkruidplantjes te verzamelen. Onkruidplantjes zijn makkelijk met wortel los te trekken. Dat groeit overal en als je ze in potjes zet met wat aarde groeien ze gewoon door. In een korte tijd verandert je kamertje in een oerwoud.


Ik ben benieuwd hoe groen jullie huis gaat worden!


Leuke verhaaltjes over groen en groeien:

Een best wel spannend filmpje over ‘Sjaak en de Bonenstaak’

Het verhaal over ‘Jan en de Bonenstaak’, voorgelezen

110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page